Na Lomnickom štíte je najvyššia prírodná botanická záhradka v Európe

28.06.2008 Poprad

Vysoké Tatry 27. júna (TASR) - Najvyššie položenú prírodnú botanickú záhradu v Európe otvorili dnes na Lomnickom štíte (2634 m). Približuje návštevníkom vysokohorskú kvetenu v jej prirodzenom prostredí.
\"Turisti sa často mylne domnievajú, že v najvyšších polohách Tatier sú iba holé skaly. Je tu však bohatá vegetácia, množstvo lišajníkov, ale aj kvitnúcich rastlín. Nechýbajú ani endemity, teda druhy, ktoré inde nerastú, napríklad lyžičník tatranský či lomikameň karpatský. Vegetačné obdobie je tu veľmi krátke, takže tunajšie kvety možno vidieť v plnej kráse hlavne v júni a júli. Niektoré, ako soldanelka karpatská, tvoria púčiky už pod snehom, aby mohli rozkvitnúť hneď, ako sa sneh roztopí, \" konštatovala botanička Zuzana Kyselová zo Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u.
Sú tam iba druhy, ktoré v týchto nadmorských výškach už rastú, teda nič nové sa na Lomnickom štíte vysádzať nebude. Slovami odborníkov ide o rastliny niválneho a subniválneho stupňa.
Autorkou myšlienky priblížiť návštevníkom \"Lomničáku\" prírodné krásy v celom komplexe, teda aj tie, ktoré sú možno menej nápadné, je Libuše Paclová, ktorá kedysi pracovala ako botanička ŠL TANAP-u. Realizácie myšlienky sa spoločne ujali ŠL TANAP-u a Tatranské lanové dráhy (TLD).
\"Lomnický štít je jedinečnou lokalitou. Keď ideme po vrcholovom chodníku, po ľavej strane máme subniválnu vegetáciu, ktorá rastie pod hranicou snehu (snežnou čiarou) a po pravej strane je niválna vegetácia rastúca nad ňou. Snežná čiara vedie v Tatrách zhruba vo výškach 2550 až 2600 metrov, \" uviedla Paclová.
 

Vyberte región